BLOG         romana         maghiara



Diete Postoperatorii

Dieta după intervenţia chirurgicală are mai multe etape. Chirurgul dumneavoastra va ştii când este indicat să se treacă la urmatoarea etapă.

      - Mâncaţi 3 mese pe zi. Evitaţi gustările.

      - Mâncaţi cantităţi mici. Porţia iniţială trebuie să nu fie mai mult de 2 - 4 linguri de hrană pe masă pentru prima lună. La început s-ar putea să nu toleraţi această cantitate.În timp, veţi putea digera o cantitate mai mare de alimente. Pe termen lung, stomacul va putea tolera o cantitate de ½- 1 ceaşca de hrană la fiecare masă.

      - Prima dată mâncaţi alimente bogate în proteine.

      - Nu încercaţi să combinaţi alimentele cu băuturile.

      - Consumaţi lichide cu 30 - 60 minute înainte sau după masă şi niciodată în timpul mesei. Aportul de lichide este foarte important pentru prevenirea deshidratării şi constipaţiei

      - Evitaţi băuturile carbogazoase şi sucurile. 
Evitaţi băuturile alcoolice. Nu au nici o valoare nutritivă şi pot provoca creşterea în greutate şi / sau afectarea ficatului.

      - Este indicat să luaţi vitamine şi multiminerale în funcţie de carenţele alimentare.

      - Mâncaţi încet!
Fiecare masă ar trebui să dureze 30 minute sau mai mult.
Evitaţi consumarea alimentelor şi băuturilor cu înghiţituri mari.

      - Toate alimentele trebuie să fie bine mestecate.
Folosiţi o furculiţă mică sau linguriţă (de exemplu, ustensile pentru copii); poate ajuta la controlul dimensiunii porţiilor.


      - Mâncaţi la masă; evitaţi citirea sau vizionarea programelor TV în timp ce mâncaţi.

      - Beţi o mulţime de lichide fără calorii, non-carbogazoase, fără cofeină între
mese.
 Beţi lichidele încet. 
E indicat să limitaţi băuturile care conţin calorii la consumul de: lapte degresat şi  băuturi proteice.


După circa 4-6 luni de la intervenţia chirurgicală, alimentaţia poate deveni una normală, dar alimentaţia în exces trebuie evitată, deoarece cantitatea care depaşeşte capacitatea gastrică cauzează greaţuri şi vărsături.

Se recomandă o dietă bogată înproteine şi săracă în carbohidraţi şi grăsimi.

Majoritatea pacienţilor vor trebui să ia multivitamine zilnic pentru a compensa absorbţia redusă de substanţe nutritive esenţiale.

Regimul alimentar va fi prescris de medicul nutriţionist, parte a echipei de medici implicaţi în tratamentul obezităţii.

Nu uitaţi:

      - Nu veţi mai putea ingera cantităţile de alimente dinainte de intervenţia chirurgicală.

      - Pentru a atinge greutatea dorită, regimul alimentar trebuie să fie sănătos şi bine echilibrat.

      - Alegeţi alimente nutritive cu conţinut caloric mic.

      - Aveţi răbdare - la început stomacul va tolera cantităţi foarte mici de alimente.

      - Respectaţi pauza dintre mese.

      - Consumaţi lichide, de preferinţă apă, numai între mese.

      - Luaţi suplimente proteice, minerale şi multivitamine.

      - Consumaţi fructe si legume.

      - Planificaţi un orar zilnic al aportului de alimente, lichide şi suplimente.

      - Ţineţi un jurnal zilnic al meselor şi exerciţiilor fizice efectuate.

 

Etapele dietei

Ziua 1-2 după intervenţie:

Dieta lichidiană va începe din prima zi postoperator, după ce se verifică cu albastru de metilen sau prin metode radiologice integritatea tubului gastric nou format.

Dieta va conţine lichide trasparente la temperatura camerei.

Exemple de lichide transparente (fără adaos de zahăr):

      - ceai de plante, fără cofeină


      - apă 
plată

      - sucurile de fructe stecurate

      - gelatină


       - bulion limpede

Cel mai bine este să diluaţi sucurile cu 50% apă. 
Cafeaua şi cafeaua decofeinizată conţin acizi, care sunt iritanţi pentru mucoasa gastrică şi ar trebui evitate în primele săptămâni postoperator.

Ziua 3 până în săptămâna a II-a

      - Pacientul va urma o dietă bogată în lichide.

      - Exemple de dietă cu lichide (fără adaos de zahăr / fără zahăr, conținut scăzut de grăsimi):
 supă concentrată (doar zeama), lapte degresat, lapte de soia (fără grăsimi), 
supă -cremă cu conținut redus de grăsime,
 băuturi cu proteine, iaurt simplu (fără adaos de zahăr, fără bucăţi de fructe), 
cremă  de grâu, orez (consistenţă fluidă).

Nu uitaţi – alimentele vor fi consumate la temperatura camerei!

Săptămâna a III -a

      - Dieta conţine alimente păsate.

      - Consumaţi alimente bogate în proteine. 
Asiguraţi-vă că alimentele sunt bine amestecate si mâncaţi încet. Dacă nu toleraţi alimentele păsate reveniţi la dieta cu lichide şi reluati păsatele peste câteva zile.
 Amintiţi-vă să beţi lichide între mese, nu în timpul meselor.
 Continuaţi să beţi băuturi cu proteine sau suplimente proteice în fiecare zi.

Exemple pentru dieta cu alimente pasate (fără adaos de zahăr şiconţinut scăzut de grăsimi):

Brânză

Ouă

Brânză topită degresată, cremă de brânză sau brânză cu conţinut scăzut de grăsime sau fără grăsime

Omletă-piure, salatăde ou piure cu maioneză.

Carne

Peşte

Pui

Piure de carne de pasăre cu bulion sau sos cu conţinut scăzut de grăsime.

Creveţi, scoici sau peşte (ton, somon) piure;

Ghiveci cu carne, şuncă.

Cereale şi amidon

Fulgi de ovăz neîndulciţi instant , crema de grâu sau de orez, piure de cartofi sau cartofi dulci, mămăligă, fasole, biscuiţi cu conţinut scăzut de grăsime.

Legume

Piure de legume fierte (nu porumb sau mazăre).

Supa

Supă cu conţinut scăzut de grăsime sau cu lapte degresat.

 

 

Săptămâna a IV-a

      - Dacă aţi tolerat piureul de alimente, puteţi începe acum o dietă uşoară, cu alimente solide.

      - Încercaţi 1-2 alimente noi pe zi. Acest lucru vă ajutăsă vă daţi seama dacă alimentele sunt tolerate.

      - Stomacul digeră mai lent alimentele solide decât cele lichide, motiv pentru care va fi capabil să tolereze o cantitate mai mică de alimente.

      - Dacă nu toleraţi noile alimente reveniţi la piureul de alimente şi încercaţi dieta solidă peste o săptămână. 
Consumaţi alimente bogate în proteine. Evitaţi alimentele bogate în zahăr şi grăsimi.


      - Intervalul liber între mese trebuie sa fie de 4-5 ore. 


Exemple de dieta compusă din alimente solide  (fără adaos de zahăr / fără zahăr, conţinut scăzut de grăsimi):

      - peşte la cuptor (fără oase)

      - creveţi

      - pui la rotisor, la cuptor sau la grătar

      - ouă (prăjite sau fierte)

      - ton sau salata cu ou (fără ceapă, ţelină, ardei, etc)

      - legume bine fierte, fără seminţe sau piele (nu porumb sau mazăre)


      - banane

      - conserve din piersici sau pere .


 După operaţie:

      - Amintiţi-vă să mâncaţi alimente bogate în proteine  la fiecare masă, urmate de legume şi fructe. Deoarece volumul meselor dvs. va fi limitat, ar trebui să va asiguraţi un minim de 80 de grame de proteine pe zi.

Surse importante de proteine:

Surse de proteine

Cantitate

Proteine (grame)

Lapte degresat sau 1% grăsime

1 cană

8

Lapte de soia

1 cană

8

Lapte praf fără grăsime

1/3 cană

8

Iaurt fără zahăr şi fără grăsime

1 cană

8

Brânză de vaci degresată sau cu conţinut scăzut de grăsimi

½ cană

14

Felii de brânză degresate sau cu conţinut scăzut de grăsime

1 felie

6

Carne slabă - de pui fără piele sau de curcan, peşte

1 felie

7

Ou

1 ou

7

Cremă de alune

1 lingură

5

Tofu

¼ cană

5

Leguminoase: mazăre uscată fasole sau linte,
supă de fasole

½ cană alimente gătite

½ cană

7-9

6-7

Soia

1 bucată

8-10

 

De ce sunt importante proteinele?


      - asigură vindecarea rănilor
;

      - evita pierderea masei musculare;

      - împiedicăcăderea părului
;

      - previne malnutriţia
.

Puncte forte

      - Consumul de alimente bogate în calorii poate încetini pierderea în greutate. Evitaţi zahărul (aceasta înseamnă, de asemenea, miere, sirop, melasă şi alţi îndulcitori calorici) şi alimentele bogate în zahăr sau cu adaos de zahăr, cum ar fi: bomboanele şi dulciurile, produsele de patiserie, gogoşile, prăjiturile, plăcintele, deserturile congelate, şerbetul, cerealele îndulcite, conservele de fructe în sirop;gemurile, jeleurile.

      - Alimentele bogate în grăsimi ar trebui să fie evitate, deoarece conţin multe calorii.

      - Eliminaţi toata grăsimea vizibilă şi pielea de pe carne.


      - Alegeţi produsele lactate cu grăsime scăzută sau fără grăsimi.


      - Evitaţi produsele lactate cu grăsime, cum ar fi laptele integral, smântână plină de grăsimi, brânză sau sos.
 Evitaţi carnea bogate în grăsimi, slănina, cârnaţii.

      - Nu excludeti "grăsimile sănătoase" (de exemplu, uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de măsline, canola sau de soia; nuci sau unt de nuci, sau avocado).

      - Evitaţi alimentele prăjite.

      - Evitaţi mâncarea de la fast-food.

      - Evitaţi snacks-urile, chips-urile.