BLOG         romana         maghiaraGastric Sleeve

Gastric sleeve laparoscopic (GSL), gastrectomia longitudinală laparoscopică sau micşorarea de stomac este un procedeu bariatric modern, relativ nou, cu rezultate foarte bune nu doar în ceea ce priveşte reducerea excesului ponderal dar şi în ameliorarea comorbidităţilor obezităţii, în primul rând a diabetului zaharat.

Practic constă din îndepărtarea a aproximativ 70-80% din stomac, acesta fiind redus  de la un volum iniţial de aproximativ 2000 ml la un tub îngust de maxim 100ml.

Mecanismul de acţiune prin care se obţine scăderea ponderală după GSL nu este complet elucidat, dar trei factori sunt demonstraţi:

      - restrictiv-restricţia importantă obţinută prin rezecţia longitudinală a stomacului

      - umoral- prin îndepărtarea fundului (fornixului) gastric este îndepărtată zona ce răspunde de stimularea secreţiei de ghrelină=”hormonul foamei”

      - saţietatea precoce - prin golirea mai rapidă a acestui stomac mic alimentele ajung în intestin, distensia acestuia din urmă determinând pe cale umorală (eliberare deenterohormoni) declanşarea precoce a  senzaţiei de saţietate.

Ce este sigur însă este faptul că în cele mai multe cazuri pacientul cu gastric sleeve declară postoperator reducerea substanţială a poftei de mâncare şi saţietatea precoce.

Relaţia GSL-reducere ponderală

Toţi pacienţii operaţi cu sleeve gastric au slăbit postoperator. Studiile demonstrează rezultate superioare ale GSL în reducerea ponderală, comparativ cu alte tehnici chirurgicale bariatrice restrictive (inel gastric, plicatură gastrică), acestea fiind asemănătoare celor obţinute după bypass gastric.

Relaţia GSL- diabet zaharat

Gastric sleeve duce la ameliorarea sau dispariţia diabetului, în mod deosebit a celui de tip II, noninsulinodependent; nu mai este o surpriză faptul că la cca o lună după operaţie mulţi pacienţi diabetici încetează să mai folosească tratamentul antidiabetic oral. Studiile au arătat că 80% dintre pacienţii cu o evoluţie a diabetului de mai puţin de cinci ani se vindecă postoperator.  Mai mult, pacienţii cu DZ tip I, insulinodependent relatează postoperator o reglare a valorilor glicemiei, cu reducerea treptată a dozelor necesare de insulină uneori până la întreruperea acestuia.

Relaţia GSL- alte comorbidităţi ale obezităţii

Operaţia de micşorare a stomacului are un efect favorabil şi asupra bolilor cardiovasculare (hipertensiune, cardiopatie ischemică); pacienţii relatează normalizarea valorilor tensionale odată cu scăderea ponderală, până la întreruperea tratamentului antihipertensiv. Scade riscul de accident ischemic acut coronarian sau cerebrovascular.

După operaţie se constată o reglare a tulburărilor dislipidemice; valorile colesterolului şi trigliceridelor se normalizează treptat, scad lipoproteinele cu densitate mică (periculoase).

Gastric sleeve are un efect pozitiv asupra apneei în somn; pacientul încetează să mai sforăie şi dispar perioadele de blocaj respirator nocturn.

Toate aceste efecte se traduc în final prin reducerea mortalităţii generale direct imputabile obezităţii.

Aceste rezultate ne permit să afirmăm că GSL reprezintă la ora actuală una dintre cele mai eficiente tehnici chirurgicale de combatere a obezităţii.

Tehnic, operaţia constă dintr-o rezecţie longitudinală a stomacului, efectuată pe cale laparoscopică. Primul timp operator constă dintr-o devascularizare a marii curburi gastrice, ce pleacă de la 4-6 cm de pilor şi „ţinteşte” joncţiunea gastroesofagiană; în al doilea timp se realizează tubul gastric propriu-zis, prin staplarea (rezecţia şi sutura concomitentă) stomacului pe o bujie de calibrare.

Pentru realizarea intervenţiei se foloseşte un kit ce conţine instrumentele de mână necesare preparării stomacului (trocare, pensa Ligasure) şi staplere speciale, alături de materiale pentru întărirea liniei de agrafare. De aici şi costurile aferente acestei operaţii!!

Cine sunt candidaţii pentru operaţia de GSL?

Orice pacient obez care îndeplineşte criteriile formulate anterior cu privire la indicele de masă corporală (IMC) şi comorbidităţile asociate poate fi un candidat la sleeve gastric:

      - IMC>40 kg/mp

      - IMC>35 kg/mp, asociat cu afecţiuni conexe obezităţii: diabet, hipertensiune, cardiopatie ischemică, dislipidemie, apnee în somn,etc

În cazul GSL prezenţa diabetului poate întări indicaţia operatorie.

Ce avantaje are operaţia de GSL?

Avantajele operaţiei de micşorare a stomacului sunt bine cunoscute şi în parte se deduc din cele deja menţionate:

      - GSL determină o reducere eficientă şi durabilă a greutăţii

      - ameliorează comorbidităţile obezităţii

      - nu determină malabsorbţie- deficienţele proteice, vitaminice, minerale sunt mai reduse în comparaţie cu bypass-ul gastric

      - nu se implanteaza corpuri străine- nu necesită ajustare periodică, nu prezintă complicaţiile specifice inelului sau portului

Dintre dezavantaje trebuie amintite ireversibilitatea relativă a procedeului (deşi acesta poate fi convertit la nevoie într-un bypass gastric), riscurile şi complicaţiile mai mari comparativ cu alte tehnici bariatrice restrictive.

Care sunt riscurile şi complicaţiile operaţiei de GSL?

Intraoperator putem descrie ca incidente: sângerările (frecvent la nivelul liniei de agrafare), leziuni de organe (ficat, splină), staplare defectoasă, etc. Deşi rare ele pot determina în cazuri exceptionale conversia la operaţia clasică.

Complicaţiile GSL sunt:

      - hemoragia postoperatorie- rară, necesită reintervenţie pentru hemostază, efectuată de cele mai multe ori laparoscopic. Poate fi prevenită prin folosirea unor materiale de întărire a liniei de agrafare sau prin înfundarea acesteia cu ajutorul unui fir continuu.

      - fistula gastrică- este o complicaţie rară dar redutabilă, uneori putând deveni chiar fatală; determină abcese sau peritonite ce necesită reintervenţie (laparoscopică sau clasică) pentru asanarea focarului septic şi drenaj. Poate fi prevenită prin folosirea unor materiale de întărire a liniei de agrafare sau prin înfundarea acesteia cu ajutorul unui fir continuu. Tratamentul constă din reintervenţie şi drenaj de contact, antibioterapie,  manevre endoscopice pentru favorizarea închiderii fistulei (stent, bureţi absorbanţi,etc), conversie la bypass gastric sau chiar gastrectomie totală.

      - stricturile gastrice- foarte rar întâlnite şi datorate de multe ori unei agrafări deficitare; necesită dilatări, stentări sau conversie la bypass gastric

      - refluxul gastroesofagian - se întâlneşte la 10% din pacienţii operaţi. În general poate fi remis prin tratament medicamentos (inhibitori de pompă, prokinetice); rareori necesită conversie la bypass gastic. Trebuie spus aici că aproximativ 70% dintre obezi au o hernie hiatală mică-medie, închiderea orificiului hiatal cu ocazia operaţiei de GSL putând preveni refluxul.

      - deficienţele proteice, vitaminice şi minerale- nu sunt foarte importante după GSL; deficitul de vitamina B12 si D se înregistrează mai frecvent dar poate fi combătut uşor cu preparate de multivitamine.

Care sunt costurile intervenției?

Costurile aferente operațiilor bariatrice nu sunt acoperite de asigurarea medicală, motiv pentru care pacienții trebuie să-și achiziționeze kit-urile necesare intervențiilor laparoscopice. Noi efectuăm aceste intervenţii bariatrice laparoscopice în cadrul unui spital de stat iar preţul kitului este variabil ( curs de schimb, firmă producătoare,etc). Vă rugăm ca în acest sens să ne contactaţi direct (telefonic sau mail).

Punct forte

GSL reprezintă la ora actuală poate cea mai seducătoare tehnică chirurgicală bariatrică, cu rezultate foarte bune atât în ceea ce priveşte reducerea excesului ponderal cât şi în ameliorarea comorbidităţilor obezităţii (în primul rând a DZ). Recunoaşte un bun raport beneficiu-risc dar şi cost-beneficiu.