BLOG         romana         maghiaraInelul Gastric

Inelul gastric ajustabil (IGA) este un dispozitiv siliconat gonflabil ce se plasează la nivelul porţiunii superioare a stomacului. Prin umflarea lui se crează o mică pungă gastrică superioară separată de restul stomacului şi care va permite ingerarea unei cantităţi mult mai reduse de alimente pentru atingerea senzaţiei de saţietate. Este una dintre cele mai vechi şi  puţin complicate operaţii bariatrice, cu o rată redusă de riscuri şi complicaţii imediate şi cu rezultate bune la distanţă.

Tehnic vorbind, IGA se montează laparoscopic la nivelul porţiunii superioare a stomacului, transformându-l pe acesta din urmă într-o “clepsidră” cu două pungi: una mică superioară, ce va permite acumularea doar a unei foarte mici cantităţi de alimente (jumătate de cană!) până ce prin destindere va crea senzaţia de “sătul”şi una inferioară, mai voluminoasă. Inelul va permite pasajul lent al alimentelor spre punga gastrică inferioară, menţinând senzaţia de saturare pe o perioadă suficientă de timp şi bineînţeles neinfluenţând traseul normal alimentar şi digestia în sine. Ajustarea inelului se face prin injectarea portului plasat subcutanat cu soluţie de ser fiziologic (4-10 ml).

Această intervenţie bariatrică restrictivă presupune o atentă şi continuă supraveghere din partea medicului dar şi o complianţă bună a pacientului la metodă.

Cine sunt candidaţii pentru inelul gastric ajustabil?

Orice pacient obez care îndeplineşte criteriile formulate anterior cu privire la indicele de masă corporală şi co-morbidităţile asociate poate fi un candidat la inel gastric:

      - IMC> 40 kg/mp

      - IMC > 30 kg/mp asociat cu afecţiuni conexe obezităţii: diabet, hipertensiune, cardiopatie ischemică, dislipidemie, apnee în somn,etc

Am arătat că în alegerea IGA ca soluţie bariatrică trebuie să se ţină seama şi de complianţa pacientului. Faptul că inelul trebuie “ajustat” permanent în funcţie de evoluţia curbei ponderale ( prima calibrare se poate face pe masa de operaţie sau mult mai târziu, la o lună postoperator), presupune o bună relaţie medic-pacient, o atentă şi strictă supraveghere. Din acest motiv metoda nu este “comodă” nici pentru beneficiarul ei şi nici pentru chirurg.

IGA montat laparoscopic determină o scădere în greutate importantă şi durabilă; se arată că această intervenţie bariatrică poate fi urmată de o reducere a greutăţii excesive de 40-50% în primi trei ani postoperator.

Ce avantaje are inelul gastric ajustabil?

IGA montat laparoscopic este o operaţie bine cunoscută în lumea chirurgiei bariatrice, folosită încă pe scară destul de largă cu toate că au apărut  metode mai moderne ce se impun cu repeziciune.

Avantajele acestei operaţii bariatrice sunt:

      - este o tehnică bariatrică restrictivă simplă, complet revesibilă (inelul poate fi îndepărtat cu relativă uşurinţă)

      - nu presupune secţiuni ale stomacului şi/sau intestinului, riscul de fistulă digestivă, ocluzie, hernii interne fiind foarte mic

      - nu produce malabsorbţie pentru că respectă digestia

      - este o operaţie mai simplă din punct de vedere tehnic şi necesită doar o spitalizare redusă

      - este mai accesibilă financiar decât operaţia de gastric sleeve şi/sau bypass gastric.

Ce riscuri şi complicaţii are metoda?

Inelul gastric (IGA) montat laparoscopic a fost cotat mult timp ca o tehnică bariatrică cu un risc redus de complicaţii fiind folosit pe scară largă ca procedeu simplu, restrictiv. Dintre complicaţii amintim:

      - regurgitaţii, greţuri şi chiar vărsături, când pacientul nu respectă indicaţiile de dietă (mese abundente, lichide carbogazoase,etc); pacientul este încurajat să mănânce încet şi să mestece bine bolul alimentar.

      - deshidratare, când nu consumă suficiente lichide (1,5-2 litri zilnic)

      - constipaţie sau diaree

Complicaţiile precoce sunt comune şi altor intervenţii bariatrice:

      - hemoragia postoperatorie, cu un risc mult mai redus faţă de alte intervenţii bariatrice mai complexe

      - perforaţii ale esofagului sau stomacului- extrem de rar întâlnite

      - complicaţii ale  portului (malpoziţie, deconectarea, infecţia)

      - pot apărea precoce dar şi la distanţă de operaţie;  sunt supărătoare şi impun de cele mai multe ori schimbarea acestuia.

IGA este în general bine tolerat; la distanţă însă sunt descrise complicaţii redutabile care au limitat utilizarea lui în ultima perioadă în favoarea altor operaţii bariatrice (sleeve gastric, bypass gastric):

      - alunecarea mediogastrică, este o complicaţie serioasă ce se manifestă prin dureri abdominale şi vărsături; necesită repoziţionare printr-o nouă intervenţie chirurgicală

      - migrarea endogastrică prin eroziunea peretelui stomacului, de obicei parţială dar posibil şi totală; necesită reintervenţie pentru extragerea corpului străin.

 

Care sunt costurile intervenției?

Intervențiile chirurgicale bariatrice nu sunt acoperite de asigurarea medicală obligatorie și din acest motiv pacientul trebuie să-și achiziționeze materialele și kit-urile necesare operațiilor laparoscopice. Noi efectuăm aceste intervenţii chirurgicale bariatrice laparoscopice în cadrul unui spital de stat, iar modalităţile de achiziţionare a materialelor şi kiturilor necesare, inclusiv preţurile, sunt variabile ( curs de schimb, firmă producătoare,etc). Vă recomandăm ca în acest sens să ne contactaţi direct ( telefonic sau prin mail).

Punct forte

Cu toate că IGA montat laparoscopic este o intervenţie bariatrică consacrată de foarte mult timp, trebuie reţinute următoarele:

      - popularitetea acestei metode a scăzut în ultima perioada datorită inconstanţei în scăderea ponderală şi ratei de complicaţii tardive redutabile.

      - este „incomodă” atât pentru chirurg cât şi pentru pacient; presupune o bună colaborare reciprocă şi complianţă la cerinţele metodei (urmărire, dietă,etc)

      - gastric sleeve şi bypass-ul gastric au rezultate superioare în reducerea ponderală