BLOG         romana         maghiaraParere pacient

And in the end, it's not the years in your life that count. It's the life in your years. (Abraham Lincoln)

Nu-mi amintesc sa fi fost mai sanatos in ultimi 30 ani ca acum la numai noua luni de la GASTRIC SLEEVE.
    La cei 166 cm aveam 127 KG....,azi mai am 81, iar de la marimi XXXXL     am ajuns la M ( 58-60 la 48) !!
    Obezitatea era asociata cu diabet zaharat tip II, insulino tratabil ( 110 unitati de LANTUS / zi) cu toate complicatiile posibile si glicemiile foarte ridicate     ( 250 - 400  mg ) .Acum mai fac doar 10 unitati , iar glicemia nu depaseste 100 mg; nu mai folosesc nici un alt medicament pentru nici o alta afectiune. Regim alimentar nu mai am, maninc dela ardei iute la prajitura , dar in limita stomacului.
    Sunt convins 100% ca la un an de la inerventie o sa spun ADIO diabet.
     Viata mea s-a schimbat, fac lucruri la care nu indrazneam nici sa visez  inainte de 15 aprilie 2013...... mersul pe bicicleta este pasiunea mea.
     Pot spune cu certitudine fara sa exagerez: SUNT FOARTE SANATOS!!!
    Sunt din nou tinar, anii stau doar in Cartea de Identitate, iar toate astea datorita echipei de superprofesionalisti de la Spitalul Judetean de Urgenta din Tirgu Mures.....
Cu toata stima si admiratia

I.Florea 63 de ani, economist-pensionar

----------------------------

Să spun că operaţia mi-a schimbat viaţa pare subiectiv deşi sunt întru totul de acord cu citatul din titlu. Pentru că sunt medic şi nu vreau să fiu doar subiectiv, o să încerc să dau şi câteva cifre:

      - scăderea în greutate peste 65 de kg în 12 luni (am pornit de la mai mult de 170 kg);

      - scăderea numărului la pantaloni de la 62 (american) la 42 (american);

      - scăderea numărului la pantofi de la 44,5 la 43;

      - am strâns 2 găuri la brăţara de la ceas;

      - scăderea glicemiei de la 124mg% (cu o tabletă de metformin de 850mg) la 84 mg% fără tratament;

      - scăderea colesterolului de la 234 la 202 mg% şi a trigliceridelor de la 220 la 130 mg% fără tratament medicamentos;

      - scăderea transaminazelor de la SGOT/SGPT 78/92 la 19/24 fără tratament medicamentos;

      - scăderea numărului de antihipertensive de la 3 la 1 cu păstrarea valorilor tensionale în limite normale;

      - renunţarea la amiodaronă luată cronic (pentru fibrilaţia atrială paroxistică);

      - scăderea numărului de medicamete luate pe zi de la 6 la 2;

      - creşterea capacităţii de efort de la 10 minute de mers pe jos la 4 ore sau 20 km cu bicicleta într-o oră sau 2 ore de înot.

Aşa că nu voi spune doar că operaţia mi-a schimbat viaţa, susţin că mi-a salvat-o.

P.S.: Am uitat să menţionez aspectele negative ale operaţiei:

      - trebuie să-ţi schimbi complet garderoba;

      - nu te mai recunoaşte lumea pe stradă.

Iosif, 50 de ani, medic internist

________________

La 5 luni de la operație, am cu 30 kg mai puțin, două mărimi mai puțin la îmbrăcăminte, mobilitate maximă și chef de viață. Pentru această perioadă poate pare puțin, dar am luat suplimente alimentare în urma cărora s-a revigorat puțin “pufulețul“ de după ureche, ca la noi născuți.

Nu mi se mai par interminabile zilele în care operez, piciorul drept, cel mai folosit, nu mai îmi înțepenește, iar atunci când am întrebat un coleg cardiolog despre starea tromboflebitei mele, răspunsul a fost: "când ai avut?..și de ce vrei să-ți inventezi diverse boli"... deci picioarele umflate la sfârșitul unei zile de "muncă sedentară", au ramas o tristă amintire.

Vă anunț cu mândrie și foarte solemn că la întâlnirea de 30 de ani de la terminarea liceului am putut rezista pe tocuri mai bine de 12ore....

Din câte am înțeles, de acum încolo voi slăbi într-un ritm mai lent, aceasta presupunând o alimentație sănătoasa, în cantități mici, senzația de sațietate apărând imediat.

Deși aveam senzația că sunt un om sănătos, (colesterolul fiind singura valoare care depășea limitele normale înainte de operație), nu realizam absența bucuriei de a face mișcare, pe care o am acum. Înot o dată pe săptămână, nu mai caut liftul, indiferent de etaj folosesc scările cu succes, iar cafeaua a rămas la categoria "plăcerea de dimineață", o singură dată pe zi, nu de șase ori cum era anterior operației.

Toată admirația pentru chirurgii tineri și curajoși, de asemeni pentru toată echipa de anestezie și terapie care s-au ridicat, din punct de vedere profesional, cu mult peste nivelul universitar la care sunt obligați de eticheta Spitalului Județean de Urgență Tg.Mureș.

PROFESIONALISM ȘI DĂRUIRE MAXIMĂ!

Carmen, medic oftalmolog

________________

Hotărârea de a face chirurgie bariatrică (gastric sleeve) a venit după mai multe încercări de a reveni la greutatea normală.

Acum îmi pare rău că nu a fost prima opțiune și că nu am facut-o cu mai mulți ani în urmă; probabi însăl că atunci această tehnică nu era așa performantă și mai e și vorba româneasca "toate la timpul lor"!

Am încercat multe cure de slăbire, inclusiv metode mai neinvazive, cum ar fi balonul gastric; cu toate metodele slăbeam dar reveneam în scurt timp la kilogramele inițiale.

Preoperator m-am documentat amănunțit despre această metodă, internetul fiind sursa principală; de la filmulețe youtube cu tehnica și mărturiile pacienților, până la regimul postoperator, eventualele complicații și eșecuri. În cunoștință de cauză și cu mare încredere am apelat la dr. Radu Neagoe acum un an și pot să spun cu tărie că a fost una din cele mai bune decizii pe care le-am luat în viață!

Am suportat intervenția chirurgicală foarte ușor și am urmat toate sfaturile și indicațiile postoperatorii.

Nu am avut niciun disconfort la care să nu fi fost pregatită dinainte și am suportat foarte ușor noul regim alimentar.

Când am hotărât să fac ceva pentru sănătatea mea ajunsesem la 120 kg (170cm).

Înainte de operație aveam 110 iar acum, după un an, am ajuns la 78 kg. Am slabit încet și fără nicio complicație; nu mi-a cazut părul, nu am avut amețeli, nu îmi atârnă pielea și am reintrat în activitate normală de muncă la două săptămâni după operație.

Fiind foarte ocupată nu am avut timp decât de un masaj pe săptămâna și mai mult mers pe jos. Am învățat să mănânc de trei ori pe zi, puțin și bun, stând la masă și fără sa ronțăi mult și prost în picioare, ocupată cu altceva.

Singurul aspect "negativ" este acela că nu mă mai recunosc pacienții, iar după ce află că de fapt eu sunt medicul lor, care i-a tratat cu câțiva ani în urmă, mă intreaba ce am facut de am întinerit așa mult.

Aspecte pozitive sunt nenumărate, de la satisfacția de a cumpăra haine noi cu mărimi din ce în ce mai mici până la energia înzecită de a te bucura cu adevărat de viață.

Vreau să sfătuiesc pe toți cei care citesc acest site și vor să faca ceva cu adevărat pentru sănătatea lor, să nu aibă niciun moment de îndoială și să fie convinși că echipa de la Tg. Mureș va face tot ce este mai profesional ca această intervenție chirurgicală să fie o experiență fericită, cu rezultate fizice și psihice uimitoare.

Pacient CP 49 ani, sex feminin, din mediu urban, de profesie medic

________________

Oricâte tratate medicale despre obezitate ai citi, anumite aspecte ale ei nu ți le poate spune decât o persoană obeză. (E ca și când o persoană bogată i-ar vorbi despre sărăcie unui om sărac.)

De obicei, o persoană obeză se integreză foarte greu în societate suferind de un complex de inferioritate. De altfel și majoritatea grupurilor sociale resping astfel de persoane... Se pot spune multe despre ce înseamnă să fi o persoană obeză dar la fel de multe se pot spune și despre operația care îți schimbă viața. Există plusuri și minusuri. Ca plusuri pot spune că sunt kilogramele pierdute (apx.50), îmbunătățirea sănătății (pentru că acele kilograme au afectat întreg organismul) dar și câștigarea încrederii în mine și o altfel de viață socială. Din păcate există și minusuri. Trebuie să ai banii necesari pentru a suporta cheltuielile pe care le presupune o astfel de operație (mă refer aici la materilele necesare pe care sistemul nostru medical nu le decontează pentru că se pare că obezitatea nu este privită ca o boală) dar și operațiile ulterioare considerate estetice (fără de care te afli la jumătatea drumului).

Ca o concluzie: dacă aș fi pusă să fac operația din nou aș face-o fără să mai stau pe gânduri... cred că asta spune tot.

Lucreția, profesor

________________

Fără îndoială, că operația de gastric sleeve în sine, pentru mine ca pacient, nu a ridicat niciun fel de probleme, nici dureri, nici stări de somnolență, nici o dispoziție proastă. Mai mult, aș putea spune, că în primele ore postoperatorii m-am simțit aproape ca un om care nu a suferit o intervenție chirurgicală.

Pentru mine, cele mai dificile zile au fost între ziua a II-a și a VI-a când din cauza unor contracții musculare involuntare am avut dureri semnificative în timpul mersului.

În ceea ce privește alimentația, în primele două săptămâni doar de două ori am simțit o senzație acută de foame, dar am putut-o stăpâni relativ ușor.

Rezultatul procesului de slăbire după 14 zile fiind o diminuare a greutății cu 11kg îl consider mai mult decât mulțumitor.

Fără îndoială că până la ținta propusă (aproximativ 45kg de slăbit) mai este mult, dar așa cum mi-au fost prescrise dietele pe perioade de câte 10 zile, apreciez că perioada cea mai grea a trecut și sunt mulțumit că nu am suferit niciun fel de traume.

Acum, sunt și eu de părere, că pentru persoane care au depășit anumite faze ale obezității și care nu au voința necesară sau capacitatea de a supune unor diete severe, acest procedeu pare a fi o soluție mai mult decât rezonabilă.

Dan Victor

________________

La cinci luni după operația de reducere de stomac am slăbit 27 de kg, nu mai iau niciun fel de medicamente pentru diabetul de tip II, dislipidemie sau hipertensiune, boli care au dispărut complet. În plus mă simt excelent atât psihic cât și fizic - nu mai am dureri de picioare sau de spate. În concluzie vreau să vă spun că această operație mi-a schimbat viața cum nu credeam că la vârsta de 60 de ani să fie posibil și vă mulțumesc din suflet…

Vă doresc mult succes în continuare…

 

Emma, 60 de ani, la cinci luni de la gastric sleeve

________________

O părere despre operație acum, la 2 ani și 3 luni?

Dacă m-ați întreba dacă aș mai face-o o dată, aș răspunde DA fără ezitare, pentru că am scăpat de povara celor 55 de kg și sunt un alt om !

Recunosc că dacă nu făceam operația de gastric sleeve nu aveam nicio șansă de a slăbi; am ajuns la concluzia că acestă operație te învață cât trebuie să mănânci și cum trebuie să mănânci. Ușor de zis după operație, dar atâta timp cât ai un stomac mare, cum să respecți ce zice doctorul: mănâncă doar cât să te simți confortabil și sătul. Acest lucru poți să-l respecți doar după operație și, dacă îl respecți, slăbești.

Vă spun sincer, nu este greu dar îți trebuie un pic de bun simț, așa zic eu, fără să se supere nimeni pe mine.

Mulțumesc echipei din TG.MUREȘ...

M. Marcela

________________

Am decis să fac această operație (gastric sleeve) acum un an și jumătate pentru că simțeam că nu mai pot să-mi duc corpul; aveam casa în deal și nu mai puteam să urc la ea. De sărbători nu reușeam să-mi găsesc haine, iar prietenii mă evitau.

Am avut inițial 120 kg, iar într-un an am ajuns la 85 kg. Din păcate la un an și trei luni după operație am făcut pietre la fiere (litiază biliară) și mai multe crize biliare, motiv pentru care medicii mi-au recomandat colecistectomia. Mă și îngrășasem după perfuzii și lipsa regimului, așa încat am acceptat o remicșorare a stomacului cu ocazia colecistectomiei prin plicatură gastrică.

Acum mă simt bine și am început din nou să slăbesc.....

Mărginean Lenuța, 52 ani

________________

Sunt o mamă de 34 de ani care a suferit de obezitate în decursul timpului…

Am consultat nutriționiști și endocrinologi, am încercat să țin tot felul de regimuri și sa mă duc la sală, dar nimic nu a dat roade. Slăbeam doar unul–două kg pe lună, mă descurajam și renunțam la diete și la exerciții după maxim 3 luni. Organismul meu nu mai răspundea la nimic, așa că am ales operația; nu am facut-o de fițe sau să ajung nu știu ce manechin ci pur și simplu pentru sănătatea mea. Înainte de operație ajunsesem la 140 kg…

Am slăbit în șase luni după operație 40 kg, în prima lună slăbind spectaculos; acum, ajutată și de efortul fizic, slăbesc mai încet dar uniform și sunt foarte mulțumită. Mesele cu “20 de mici“ sunt o amintire; acum mănânc cât o vrăbiuță și este suficient pentru că după această operație a dispărut senzația de foame.

N-am avut carențe de vitamine iar analizele mi-au ieșit foarte bine; regimul alimentar nu este foarte sever iar acum fac și mișcare la sală.

Mă gândesc cu “bucurie” că mai urmează o vizită pe masa de operație pentru a indepărta ce a mai rămas din “colacul de salvare“ de pe burtă…

Recomand călduros această operație  tuturor celor care au aceeași problema ca și mine.

Nu cred că puteam să fac o alegere mai bună pentru sănătatea mea și fericirea familiei...

Țin să mulțumesc doctorului Radu Neagoe și echipei pentru  ajutorul dat în realizarea acestui fenomen atât de benefic pentru mine.

Ileana I, 34 de ani

________________

Am 54 de ani şi în 18 ianuarie am făcut o intervenţie la stomac, plicătura gastrică, pentru a slăbi cel puţin 20 kg. Am avut 97 kg, iar acum, după o lună şi jumătate am cu 8 kg mai puţin. Trebuia să fac această intervenţie pentru a slăbi cât mai rapid posibil deoarece este nevoie de o altă intervenţie chirurgicală cu plasă pe tot abdomenul. Sunt diabetică si am tensiune arterială. De când am slăbit, mai iau doar o parte din pastilele pentru diabet, iar pentru tensiune nu mai este nevoie. Mă simt foarte bine şi aştept să dau jos si celelalte kilograme în plus. Recomand cu toată încrederea tuturor persoanelor care au probleme de acest fel să contacteze... Această intervenţie implică costuri accesibile pentru majoritatea persoanelor.

Mulţumesc d-lui doctor şi întregii echipe pentru profesionalismul şi grija de care au dat dovadă.

G.I. Rodica