Reconstrucția corporală după operație - părerea plasticianului

Obezitatea morbidă a cunoscut în ultimii ani o creștere epidemică. Un indice crescut al masei corporale este asociat cu moartea prematură și risc crescut de afecțiuni cardiace, hipertensiune, diabet, hipercolesterolemie, etc. Terapia medicamentoasă este adesea ineficientă în obezitatea morbidă, intervenția chirurgicală devenind necesară. Tratamentul chirurgical și-a dovedit eficiența de durată și a evoluat prin recurgerea la tehnicile de ultimă oră: laparoscopie, staplere mecanice, etc. 

Scaderea masivă în greutate astfel obținută are însă un efect secundar nedorit: excesul de piele rezultat, care atârnă  pe față, gât, abdomen, sâni, brațe, coapse, fese. Pe lângă efectul inestetic creat poate determina probleme medicale: iritație, dermatită, ulcerație. În plus, poate da în continuare aparența de obezitate, pune piedici în menținerea igienei corporale, în desfășurarea activităților zilnice, chiar și în găsirea hainelor potrivite. Prin recurgerea la procedurile chirurgiei plastice există posibilitatea efectuării unei reconturări corporale și a îmbunătăți astfel aspectul corpului și calitatea vieții. 

  Intervențiile chirugicale de reconturare se fac după un program relativ strict: minim 18 luni de la operația bariatrică și cel putin 3 luni de greutate stabilă. Etapele operatorii trebuie efectuate la distanță de minim trei luni între ele pentru a permite refacerea organismului. In aceste operații se corectează, în general, una, două, până la trei zone corporale, deoarece fiecare zonă presupune o intervenție cu durată de câteva ore. De exemplu se face plastia abdomenului și spatelui în prima etapă, sânii și brațele în a doua, coapsele și fesele în a treia etapă. În cadrul acestor etape operatorii se mai pot efectua și mici operații de corectare a rezultatelor intervențiilor anterioare. La finalul unui astfel de „maraton” chirugical de reconturare se obține, cu prețul unor cicatrici inevitabile, o îmbunătățire semnificativă a aspectului pacienților, a condiției medicale și a vieții lor sociale.

            Dr. Emil Senin Negovan, medic primar chirurgie plastică

Previous
Previous

Cum ne afectează obezitatea viața de zi cu zi?

Next
Next

Despre kiturile / instrumentele pentru bariatrie