La ce riscuri ne supunem odată cu obezitatea?
Supraponderabilitatea și obezitatea pot crește riscul de apariție a numeroase probleme de sănătate, inclusiv diabet zaharat, boli de inimă și anumite forme de cancer. Obezitatea este un factor principal în scăderea calității vieții și a spenranței de viață. Greutatea excesivă poate crește riscul pentru multe probleme de sănătate, inclusiv:
· diabet zaharat de tip 2 – mai mult de 87% din adulții cu diabet zaharat sunt supraponderali sau obezi. Supraponderabilitatea determină schimbarea celulelor, făcându-le rezistente la hormonul insulină. Insulina transportă zahărul din sânge în celule, unde este folosit pentru energie. Atunci când o persoană este rezistentă la insulină, zahărul din sânge nu poate fi preluat de celule, rezultând un nivel ridicat al glicemiei.
· hipertensiune arterială – tensiunea arterială crescută este legată de excesul de greutate și de obezitate în mai multe moduri. Având o dimensiune mare a corpului poate crește tensiunea arterială, deoarece inima trebuie să pompeze mai puternic ca să furnizeze sânge pentru toate celulele. Excesul de grăsime poate afecta, de asemenea, rinichii, care ajută la reglarea tensiunii arteriale.
· boli cardiace și accidente vasculare cerebrale – persoanele supraponderale sau obeze au adesea probleme de sănătate care pot crește riscul de îmbolnăvire a inimii. Aceste probleme de sănătate includ hipertensiunea arterială, colesterol ridicat și glicemia crescută. În plus, excesul de greutate poate provoca schimbări ale structurii inimii, ceea ce face ca munca să fie mai dificilă pentru a trimite sânge la toate celulele din organism. Supraponderabilitatea și obezitatea sunt cunoscute ca având rol în creșterea tensiunii arteriale. Tensiunea arterială ridicată este cauza principală a accidentelor vasculare cerebrale. Excesul de greutate crește, de asemenea, șansele dumneavoastră de a dezvolta alte probleme ce pot cauza un accident vascular cerebral, precum colesterolul ridicat, hiperglicemia și boli de inima.
· anumite tipuri de cancer – creșterea în greutate mărește riscul pentru a dezvolta mai multe tipuri de cancer. Celulele de grăsime pot elibera hormoni care afectează creșterea normală a celulelor, ducând la cancer. De asemenea, obiceiurile alimentare sau de activitate zilnică care pot duce la creșterea în greutate contribuie, de asemenea, la riscul de cancer.
· apnee în somn (oprirea respirației în somn) – obezitatea este cel mai important factor de risc pentru apneea în somn. O persoană care este supraponderală poate avea mai multă grăsime depusă în jurul gâtului. Acest lucru poate face căile respiratorii mai mici. O cale aeriană mai mică poate face respirația dificilă sau respirația se poate opri cu totul pentru perioade scurte de timp. În plus, grăsimea produce substanțe care provoacă inflamație. Inflamația la nivelul gâtului este un factor de risc pentru apneea în somn.
· osteoartrită – excesul de greutate este unul dintre factorii de risc pentru osteoartrită. Greutatea prea mare poate pune o presiune suplimentară asupra articulațiilor și a cartilajului. În plus, persoanele cu mai multă grăsime corporală pot avea nivele mai ridicate ale substanțelor care provoacă inflamație. Inflamarea articulațiilor poate crește riscul osteoartritei.
· boali renale – obezitatea crește riscul de diabet zaharat și hipertensiune arterială, cele mai frecvente cauze ale bolii renale cronice. Studiile recente sugerează că, chiar și în absența acestor factori de risc, obezitatea în sine poate determina boala renală cronică și poate accelera progresul acesteia.
· probleme de sarcină, cum ar fi diabetul gestațional sau hipertensiuna arterială – femeile gravide care sunt supraponderale sunt mai susceptibile de a dezvolta rezistență la insulină, hiperglicemie și tensiune arterială crescută.